GUIDE TILL VITARE TÄNDER

Vi på Grin.se ser tandvård och tandhygien som en viktig del av livet och något som bör prioriteras, och detta går givetvis hand i hand med tändernas utseende, som vi med andra ord kan kalla för dess vithet.

Lägger du ner mycket tid, pengar och energi på att hålla tänderna friska kan det kännas bra ifall de faktiskt ser friska och fina ut, ur ett allmänt och utomstående perspektiv. Vi har därför valt ut de bästa tipsen för hur just du ska behålla dina tänder vita. Vi börjar med att lista de produkter som vi efter noga testande har kommit fram till är de bästa produkterna när du vill få vitare tänder.

Bäst på marknaden för att få vitare tänder

VARUMÄRKE

Liten Logo Dentaworks

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

VARUMÄRKE

Dentway tandblekning recension logo

Certifikat från Trygg e-handel
Före- och efter bilder på användare
Rådgivande tandläkare som svarar på frågor

VARUMÄRKE

whiteone logo

Över 100 000 nöjda kunder
Trygg E-handel certifierade
Alltid gratis frakt

VARUMÄRKE

PRIS

PRODUKT

BETYG

KÖP & LÄS MER

Liten Logo Dentaworks

695 kr

Check Startkit

Dentway tandblekning recension logo

495 kr

Check Startkit

White one tandblekning recension logo

599 kr

Check Startkit

Shy to buy tandblekning recension logo

899 kr

Check Startkit

GRINS BÄSTA TIPS FÖR VITARE TÄNDER

Borsta tänderna

Detta har du säkert hört hundratals gånger, men det är värt att upprepas: borsta tänderna, helst efter varje måltid om du har möjligheten till det. Om detta är omöjligt att utföra så fungerar det även att skölja munnen med munvatten som är antibakteriell. Ju längre matresterna är i munnen, och på så sätt även på tänderna, desto mer kommer de påverka tänderna att gulna.

Välj rätt tandkräm

Tandborste & TandkrämDet finns givetvis otroligt många val när det gäller tandkräm, men för bästa möjliga resultat så rekommenderar vi en tandkräm som har blekmedel i. Du behöver bara borsta på morgonen, efter varje måltid, samt innan du går och lägger dig för att hjälpa tänderna att behålla sin vita färg. Dessutom är det en fördel att inte skölja bort tandkrämen från tänderna, i alla fall inte på en gång då det även hjälper att stärka tänderna. Med andra ord bör du använda tandkrämen 3 – 4 gånger per dag.

 

Borsta på rätt sätt

När det gäller själva borstningen så är det viktigt att använda de rätta teknikerna. Du ska inte borsta tänderna för hårt, något som vi på Grin.se är noggranna med att poängtera. Tandborstningen ska ske i en cirkulär rörelse, se till så att borsten är mjuk, samt se till så att du byter tandborste regelbundet. Vi tipsar om att investera i en elektrisk tandborste. De kan självklart vara dyrare, och har du inte den ekonomiska möjligheten så fungerar en vanlig tandborste alldeles utmärkt. Men har du å andra sidan råd att skaffa sig en eltandborste är det absolut det bästa valet eftersom de är effektiva när det kommer till att nå alla områden i ens mun och utför en grundligare borstning av dina tänder. Bara för att man kanske inte ser exakt alla tänderna när du talar eller ler så blir ju inte de osynliga tänderna mindre viktiga, snarare tvärtom.

Borsta tandköttet

TandtradEtt annat tips är att se till så att du borstar även tandköttet för att stimulera blodcirkulationen. Att vinkla borsten mot det området där tand och tandkött möts och mjukt borsta gör att du får bort plack som lätt kan bildas strax under tandköttet och som sedan lätt bildar tandsten. Tandtråd är även ett bra sätt att komma åt området mellan tänderna och tar bort matrester som tandborsten inte kommer åt.

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

Undvik missfärgning av dina tänder genom att undvika följande

Matrester i allmänhet brukar göra tänderna gula, men det finns vissa drycker och mat som du speciellt bör vara försiktig med för att undvika missfärgning. Exempelvis kaffe, te och läsk – koffeinhaltiga drycker i allmänhet faktiskt – brukar ofta nämnas som fiender för tänderna, men det är fullkomligt förståeligt ifall du inte kan ge upp din vana att dricka dem helt.

Andra stora bovar i dramat är snus och cigaretter, använder du baksnus ligger dina tänder speciellt illa till.

Använd sugrör

Vi tipsar dig dock om att dricka dessa drycker genom ett sugrör. Det gör så att drycken passerar förbi dina tänder istället för att skölja över dem som det sker i vanliga fall. Alternativt så skölj munnen med vatten när du har druckit till exempel kaffe eller te för att få skölja av tänderna från koffeinet.

Se upp med läppstift

En annan vana som kan resultera i missfärgning är läppstift. Personer som brukar använda läppstift kan råka ut för missfärgningar, vi rekommenderar att om du använder läppstift bör du kolla upp vilka märken eller individuella läppstift som inte brukar ge missfärgningar och undvik de läppstift som ger det genom att läsa beskrivningsetiketten noga.

Alla förtjänar ett vitt leende

Tandläkaren är din vän

Något som vi alla har fått höra sedan barnsben och gällande våra första mjölktänder och som för många känts som ett tvång i väldigt många år är tandläkarbesök. I yngre ålder gav nog det ordet, och tanken på det, upphov till en hel del skräckhistorier hos många, men faktum är att det är mer av en nödvändighet än ett sätt att lida. När du var yngre blev du oftast kallad regelbundet, och det är något som vi vill ska bli en vana även i vuxen ålder. Regelbundna tandläkarbesök garanterar att eventuella problem upptäcks tidigt och som sedan kan åtgärdas så snabbt som möjligt.

Då vi alla vill ha kvar våra tänder krävs det att vi tar hand om dem, och det inkluderar att gå till någon annan vars jobb det är att upptäcka fel och brister på våra tänder i tid.

Sätt att få tänderna vita

Vi har hittills talat om hur du kan behålla tänderna vita, men vad finns det för olika sätt att få tänderna vita? Det är trots allt aldrig försent att åstadkomma detta. Du behöver heller inte alltid spendera mycket pengar på produkter eller behandlingar. Vi har valt ut de bästa tandblekningsprodukterna som ska hjälpa dig att få så vita tänder som möjligt, här nedanför hittar du 4 alternativa metoder hur man kan göra för att få lite vitare tänder.

4 alternativa metoder för vitare tänder

Använd bakpulver för tandblekning
Saltblästra tänder vita
Skalfasader till tänder
Tandkräm, tuggummi & munskölj

1. Bakpulver

Något som anses vara ett mildare blekningsmedel är bakpulver, och det är något som brukar finnas i de flesta hem. Det är bara att sätta lite bakpulver på din tandborste och sedan borsta tänderna som vanligt. Gör detta två gånger om dagen och invänta sedan resultat. Det är både simpelt och lättillgängligt, och det är ett av de absolut billigaste alternativen.

2. Saltblästring

Det finns ett annat alternativ till tandblekning som även det är snabbt och effektivt, och det kallas för saltblästring. Det går till så att tandläkaren på ett skonsamt vis avlägsnar missfärgningar och andra beläggningar på tänderna med hjälp utav en stråle som består av vatten, bikarbonat och luft. Denna metod sliter inte på emaljen och ger heller inga ilningar i tänderna. Som resultat så får du en frisk och fräsch känsla i munnen, och viktigast av allt vitare tänder. Saltblästringen hjälper även till att ta bort bakterier som kan vara skadliga från skrymslen och vrår, vilka kan vara svåråtkomliga när du borstar tänderna.

Innan behandlingen påbörjas så bör tandläkaren ta bort tandsten som kan finnas vid tandköttskanten med ultraljud eller med ett mer klassiskt tandstensverktyg. Detta görs för att garantera ett bra resultat.

3. Skalfasader

Skalfasader är inte bara en snabb metod, utan den är även billig. Att använda sig av en effektiv behandling som även är skonsam för ens plånbok är givetvis ett stort plus. Denna metod går ut på att ett nytt ytskikt läggs på tänderna så att fula missfärgningar som fläckar och prickar döljs. Dessutom så döljs även sprickor, lagningar och sneda tänder.

Porslinsfasader är vanligast

Den vanligaste varianten kallas för porslinsfasader, och där slipas tanden först ner lite grann så att den nya fasaden ska få plats. Därefter så tas ett avtryck av dina tänder som en tandtekniker använder som mall för att skapa porslinsfasader. Dessa fästs sedan på tänderna. Denna metod ger dig ett nytt leende på endast några veckor.

Kompositfasader i plast

Det finns även ett annat alternativ, och det kallas för kompositfasader. Det är ungefär samma sak bara att fasaden är gjord av plast istället för porslin. Ytskikten av plast fästs då i lager på själva tanden. Eftersom den fästs direkt på tanden så är denna process mycket snabbare än för den ovannämnda. Oavsett vilken behandling du väljer så är skalfasader en billig metod för att få vitare tänder och rätta till andra skavanker som du själv tycker är fel. Dessutom så är denna metod hållbar då den kan hålla upp till 25 år!

4. Tandkräm, tuggummi och munskölj

Tugga dina tänder vita

Förutom alla ovanstående metoder så finns det även lite andra produkter som du kan införskaffa från exempelvis apoteket för att få vitare tänder. Att tugga tuggummin som V6 White är ett utmärkt sätt att aktivt hjälpa tänderna att bli lite vitare

Specialgjorda tandkrämer

Sedan så finns det även särskilda behandlande tandkrämer som du kan köpa, som Brilliant Smile Boost Toothpaste, eller GUM White tandkräm med fluor i.

Skölj din mun ren

Även munskölj kan vara bra för tänderna. Brilliant Smile Evo Mouthrinse har en blekande effekt exempelvis. Är du osäker på vilka produkter som är bra du alltid rådfråga din tandläkare eller någon som jobbar i butiken.

Ha detta i åtanke när du vill få vitare tänder

Du kan alltså få vitare tänder genom att både bleka dem och genom att använda andra knep som vi har nämnt, som att borsta dem ofta och använda andra metoder som inte nödvändigtvis kallas för tandblekning, men som är väl beprövade husmorskurer. Det hela handlar om vad du själv känner dig mest bekväm med. Vi på Grin.se hoppas att våra tips har hjälpt dig att både ta hand om dina tänder och att välja behandling.

Vår testvinnare ger dig vita tänder

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder