HUR FUNGERAR TANDIMPLANTAT?

Tandimplantat är till för att ersätta tänder som man antingen har tappat eller varit tvungen att dra ut. Att kunna ersätta dessa tänder med tandimplantat förbättrar inte bara ens tuggförmåga, utan kan även höja ens självkänsla. Oavsett anledningen ska det hjälpa ens munhälsa och är därför något som rekommenderas. Det är en lösning som är långvarig och som dessutom både känns och ser ut som riktiga tänder. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om tandimplantat.

Varför ska man välja tandimplantat?

Varför TandimplantatEn hel del känslor kan vara förknippade med att förlora tänder. Både ens tuggförmåga och utseende kan försämras. Just därför är det många som väljer tandimplantat. Den stora skillnaden mellan tandimplantat och proteser som är löstagbara är att implantaten fästs i själva käkbenet.

Detta resulterar i att det blir lättare att tugga och man slipper även oroa sig för att de ska lossna. Dessutom så stimuleras käkbenet av implantatet på samma sätt som den skulle stimuleras av en riktig tand.

Detta innebär att man kan undvika diverse hälsoproblem som kan uppstå när ens tandrad saknar tänder.

Tandimplantat är med andra ord inte bara bra för din komfort utan också bra för din hälsa. Det krävs heller inte att man borrar eller slipar i närliggande, friska tänder för att kunna få implantaten på plats, vilket är ytterligare en fördel.

Att fästa tandimplantat

Hur man fäster tandimplantatInnan man ska sätta fast tandimplantat så måste man först och främst gå till tandläkaren så att en grundlig undersökning görs.

I denna undersökning så inkluderas en röntgen för att avgöra ifall det är en bra idé att fästa implantaten eller ej. För att kunna avgöra om det är en lämplig lösning så måste man ha ett friskt och starkt käkben till att börja med. Har man vissa sjukdomar eller tar vissa mediciner så finns det risk att det kan uppstå komplikationer.

Om man inte har några sådana bekymmer, å andra sidan, så behöver man oftast inte vara orolig. Att fästa tandimplantat på barn är lite annorlunda än att fästa dem på vuxna. Man måste då vänta tills käkbenet är färdigväxt, annars kan det uppstå ofördelaktiga komplikationer.

Är man en lämplig kandidat för implantat så kommer tandläkaren att gå igenom själva behandlingen och beskriva de olika stegen. Du får då chansen att ställa frågor om någonting är oklart.

Första steget i behandlingen

Det första steget i behandlingen handlar om att fästa fast implantatet i själva käkbenet. Det kommer då att fungera som en slags konstgjord rot till den nya tanden. Man gör detta genom ett ingrepp som går ut på att tandköttet och slemhinnan viks bort för att lättare kunna nå ner till benet.

Steg två, borrning och fästning av en titanskruv

Efteråt så borras det ett hål i käkbenet där man fäster en titanskruv. Antalet implantat som fästs beror givetvis på antalet tänder som ska ersättas, men om exempelvis överkäke är helt tandlös så kommer det att behövas åtminstone sex stycken implantat för att resultatet ska bli stabilt.

Titanskruvar används eftersom det har visats att titan i allmänhet fungerar bra tillsammans med de vävnader man har i kroppen. Dessutom har den en unik förmåga att växa samman med själva käkbenet. Detta minskar chanserna att implantatet stöts bort, vilket är bra. Man är självklart bedövad under operationen för att undvika att man känner smärta, men efteråt kan man uppleva lite smärta och ömhet under en viss tid vilket är vanligt.

Låt käkbenet och vävnaden växa samman

Efter själva ingreppet så ska man låta implantaten växa samman med käkbenet och vävnaden, vilket kan ta olika lång tid beroende på vart implantaten är placerade. Vanligtvis handlar det om högst sex månader men kan även ta mindre tid.

Under tiden så får man löstagbara proteser som är till för att fylla det tomrum som har uppkommit i munnen.

Sätta fast dem nya tänderna

När implantaten enligt tandläkarens bedömning har vuxit fast tillräckligt så är det sedan dags att sätta fast de nya tänderna. Dessa tänder är oftast tillverkade i keramik. Om det endast är en tand som ska ersättas så fästs den nya tanden, som även kallas för kronan, direkt på något som kallas för en distans som sitter fast i själva implantatet. Om man dock måste ersätta flera tänder som är på rad så tillverkas istället en slags bro mellan implantaten.

Tandimplantat
Överblicksbild på hur ett tandimplantat ser ut
Tandimplantat Titanskruv
2 st tandimplantat med titanskruvar

Välj en erfaren tandläkare

Något som är viktigt att tänka på är det val som måste ske innan behandlingen, nämligen vilken specialisttandläkare man ska välja. Det är givetvis viktigt att tandläkaren är erfaren, först och främst.

En bra tandläkare ska man kunna lita på. Tandläkaren ska även erbjuda en bra eftervård så tandimplantaten förblir stabila, effektiva, och håller länge.

Att skaffa tandimplantat klassas som ett relativt stort ingrepp och just därför kan det ta flera månader att färdigställa det. Med rätt tandläkare så kommer processen förhoppningsvis ske på ett smidigt och betryggande sätt. Dessutom så kan en specialisttandläkare se till att resultatet blir bra och långvarigt.

Det är viktigt att vara medveten om att alla legitimerade tandläkare har rätten att sätta tandimplantat, men med tanke på hur avancerat ingreppet tekniskt sett är så är det större garanti att erfarna specialister som är vana att sätta implantat kommer att lyckas med att fylla alla krav som sätts på tandimplantat.

Alla är som sagt inte heller lämpade för att få implantat sätta i sin mun, och en erfaren specialisttandläkare har lättare att bedöma ifall det är en bra lösning eller inte. Då slipper man alla onödiga kostnader ifall det visar sig att man egentligen inte alls är lämpad för implantat.

En annan viktig sak att lägga på minnet är att se till så att tandläkaren använder sig av implantat som är av hög kvalitet för att garantera att slutresultatet blir lyckat. Några exempel på tillverkare som är kända för sin goda kvalitet på implantat är Dentsply, Straumann, och Nobel Biocare.

Generell fakta

Fakta om TandimplantatKostnaden för implantat varierar beroende på vart man vänder sig, vilket sorts arbete som måste utföras, samt hur många implantat man behöver.

Priset avgörs alltså beroende på dessa olika faktorer. Det spelar även stor roll vilket sorts material man vill ha på sina implantat, som exempelvis porslin eller metall, samt vilket tandkrona man vill ha.

Om man väljer en specialisttandläkare, som man borde, kommer det givetvis att kosta lite mer än att välja en vanlig tandläkare. Det är näst intill omöjligt att säga en ungefärlig kostnad för implantat, men en hel käke med tänder, som även kallas för en hel implantatbro, kan kosta mellan 40.000 och 100.000.

Har man dock högkostnadsskydd så täcks 50 procent av kostnaden om det blir mer än 30.000 kronor.

Innan själva behandlingen så ska man välja färgnyans på sina tandimplantat. Många patienter har i efterhand klagat då nyansen inte bestämdes tidigare och resultatet inte blev som de ville, så det är oerhört viktigt att ni går igenom detta innan ingreppet.

Det är nämligen så att tänderna torkar ut efter endast tio minuters behandling vilket gör så att de blir ljusare. Det är därför man bör bestämma detta tidigare medan tänderna fortfarande är fuktiga.

Vill man använda implantaten som ett sätt att “bleka” sina tänder så måste man givetvis ersätta alla sina tänder. Men i regel bör tandimplantat endast tillföras om man har förlorat tänder eller har så pass dåliga tänder att de behöver bytas ut.

Det finns en hel del andra metoder som man kan välja för att bleka sina missfärgade tänder, och de kostar inte lika mycket som implantat gör.

Efterbehandling

Efter TandimplantatEfter behandlingen så kommer man att bli kallad till regelbundna kontroller hos sin tandläkare för att se till så att allting är som det ska och att inga komplikationer har uppstått.

Det är även viktigt att sköta hygienen runt implantaten lika noga som man gör med en vanlig tand. Man kan nämligen riskera att bakterier tar sig ner till implantaten, vilket kan orsaka inflammationer som kan resultera i att man förlorar implantatet, och det vill man givetvis inte.