TANDBLEKNING HOS EN TANDLÄKARE - Priser, Metoder, Resultat

Om du vill bleka dina tänder så kan du antingen göra det hemma eller hos en tandvårdsklinik. Metoderna skiljer sig åt en del och så gör även priset och resultatet. Tandblekning går att göra med flera olika metoder både hemma och på klinik, här går vi igenom metoderna som de har på kliniker för att bleka tänder.

Folktandvården eller privata aktörer

Vill man bleka tänderna hos tandläkare så går det bra att göra det hos Folktandvården men också hos många privata tandläkarkliniker. Det finns även kliniker som är specialiserade och arbetar enbart med blekning av tänder. Det går inte att säga att något av dem är säkrare eller bättre än någon annan utan det måste man bedöma själv. Kanske känns det tryggast att gå till den kliniken där du vanligtvis går och undersöker dina tänder. Tänderna bör inte blekas om du har hål i dem eller om du har problem med tandköttet/har tandsten. Därför kan det vara tryggt att bleka hos en tandläkare som först vill göra en undersökning.

NÄR BÖR JAG BLEKA MINA TÄNDER HOS EN TANDLÄKARE?

Det finns olika metoder som kliniker använder sig av för att bleka tänder. Går du till Folktandvården så kommer de tillverka en personligt utformad skena i mjukplast och sedan går du en gel som du ska applicera i skenan och du utför sedan blekningen hemma på natten, det behövs 3-8 behandlingstillfällen med denna metoden.

Pris för tandblekning hos folktandvården

Folktandvården SverigeAtt bleka sina tänder hos Folktandvården kostar ungefär 1500 kr käke men då måste man räkna med att ha betalat för en undersökning innan och åtgärdat eventuella problem så som lagning av hål eller borttagning av tandsten.

Privata tandvårdskliniker

Så klart finns det även andra kliniker som också använder denna metod men många människor vill ha en snabbare och enklare metod och vill inte behöva ta hem saker och krångla med det hemma och det här har många privata tandvårdskliniker tagit fasta på. En del kliniker erbjuder metoder där du bleker under ett enda besök som tar ca 60 minuter. När du gör en behandling som går så snabbt så sker det oftast via UV-ljus och sker i 3-4 gånger och varje gång tar ca 15 minuter.

Vill du har ett riktigt vitt resultat då går det att kombinera blekningsskenor med UV-ljus behandling.

Pris för tandblekning hos privata tandläkarkliniker

Vad det kostar att bleka hos en privat tandläkarklinik är väldigt svårt att säga eftersom det kan variera enormt mycket, men det kan vara alltifrån 1500 kr till 6000 kr kanske till och med både billigare och dyrare. Tandblekning är en kosmetisk behandling och därför betalar du 100% av behandlingen själv då kosmetiska behandlingar inte täcks av tandvårdsförsäkringen. Du bör därför se till att alltid få ett kostnadsförslag innan du genomför en behandling för att inte känna dig lurad efteråt.

Privata tandläkare Sverige

Föredrar du att bleka tänderna hemma rekommenderar vi följande

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

Skillnaden mellan en tandläkarblekning och produkter du köper hem själv

Om du väljer att göra det hemma finns det några mildare produkter/metoder som du inte behöver vara orolig över att använda och att du ska skada dina tänder på något sätt. Exempel på dessa produkter är blekande munskölj och whitening-tandkräm, munsköljet är i kontakt med tänderna väldigt kort tid och den blekande effekten är knappt märkbar men kan vara en bra metod för att underhålla en tidigare blekning med. Whitening-tandkräm innehåller ämnen som tar bort färgade fläckar på tänderna genom tandborstning och du brukar kunna se en gradvis förbättring men tyvärr så bör du inte räkna med några enorma skillnader. En de människor kan få känsliga tänder av whitening-tandkräm men generellt sätt så är det här också en väldigt mild metod.

2 andra metoder

De andra två metoderna är vanligtvis lite mer effektiva och liknar de blekningsmetoderna som klinikerna använder sig av men då är det också viktigt att du är säker på att du har bra tänder, utan hål och att du inte har tandsten eller problem med tandköttet eftersom blekningen då kan vara skadlig för din mun.

Men om du har varit på en tandläkarundersökning nyligen och vet att din mun är i gott skick så kan du använda dig av tandblekningsstrips eller tandblekningsskenor.

Strips är som en klisterlapp som du sätter över din tandrad, vanligtvis så behöver du använda stripsen i 2 timmar per dag i 2-3 dagar för att få ett bra resultat. Blekningsskenorna är en snabbare metoder, du fyller skenorna med gel, placerar dem på tänderna och låter de sitta i ca 30 minuter och sedan har du vitare tänder.

Använd alltid kliniskt beprövade produkter för hemmaanvändning

Att bleka tänderna hemma är både tryggt och säkert om du använder dig av kliniskt beprövade produkter. Hemmablekning har funnits under lång tid och produkterna samt metoderna har blivit säkrare och mer effektiva och många av de produkter som finns på marknaden idag har inte visat några negativa effekter.

Men det är viktigt att du håller dig till beprövade produkter och om du ser en produkt till salu som verkar för billig för att vara sann – så är den troligtvis det också!

Undvik blekning om dina tänder har dålig hälsa överlag

Har du inflammation i tänderna/tandköttet, hål i tänderna, väldigt dålig emalj, har annan tandsjukdom eller är gravid/ammande rekommenderas du inte att göra tandblekning. Men har du hela och friska tänder är hemmablekning ett tryggt alternativ som är mycket billigare än att bleka tänderna hos tandläkaren. Ett tandblekningskit för hemmabruk kan kosta runt 500 kr men det finns så klart både billigare och dyrare produkter.

En tandblekning som du gör hemma håller vanligtvis lika länge som en blekning som utförs hos tandläkare. Yttre faktorer så som kaffe/te, tobak och matvanor har större betydelse för hur länge tänderna behålls vita.

Fördelar med blekning hos tandläkare jämfört med hemmablekning

Tandblekning tandläkareNär du bleker hos tandläkare så bör du alltid konsultera med tandläkaren innan vad du förväntar dig av din blekning, vilka resultat du kan räkna med att få och vilka risker som finns. Beroende på vilken slags missfärgning du har på dina tänder så blir resultatet av en blekning olika effektivt och tandvårdskliniker och tandläkare har ofta lång erfarenhet av blekning och kan därför ge dig information om hur resultatet för just din kommer att bli, även om det alltid är lite individuell variation.

En tandläkare kan varna och avråda dig

Om du har problem med dina tänder som av någon anledning gör att en blekning inte är lämplig för dig så kommer tandläkaren att tala om det för dig och avråda dig från att bleka tänderna.

Vid hemmablekning så är det upp till dig

Väljer man att göra en hemmablekning så är det mycket svårt att i förhand veta hur resultatet kommer att bli och hur mycket effekt det kommer att ha.

Många företag som säljer tandblekningsprodukter har nöjd-kund-garanti och är så klart behjälpliga om du skulle vara väldigt missnöjd med en produkt. Men det kan, som sagt vara svårt att veta vilka resultat som går att förvänta på just dina tänder. Så även om det är billigare att köpa ett blekningskit för hemmabruk så kan det kännas dyrare om skillnaden knappt blir märkbar och du till slut ändå vill gå till en tandläkare.

En tandläkare kan också göra en undersökning och bedömning av dina tänder och tandkött innan en behandling påbörjas för att se så att din mun är frisk och lämplig för en blekning, en sådan bedömning är svår för dig att göra hemma.

Är det säkrare att bleka tänderna hos tandläkaren än hemma?

Svaret på den här frågan är i stort sett nej om man bortser från risken att hemma kan du använda blekningsprodukter trots att du har hål i tänderna eller inflammerat tandkött men vi utgår ifrån att du tar eget ansvar och först gör en undersökning hos tandläkare och har god tandhälsa.

Metoderna som används hos tandläkare är i stort sett samma som du använder dig av om du bleker tänderna hemma, men en tandläkare kan använda sig av en ljuskälla för att blekningen ska gå snabbare. Den stora skillnaden är att produkterna som används av tandläkare är mer koncentrerade än produkter som är tillåtna att säljas för hemmabruk. Sedan hösten 2012 finns en ny regel gällande tandblekningsprodukter som säger att produkter som säljs till privatpersoner för hemmabruk får innehålla max 0,1% väteperoxid medan produkterna hos tandläkaren får innehålla upp till 6%.

Väteperoxid är ett blekmedel som är frätande och om det används på tänder/tandkött som inte är friskt så kan det skada munhålan genom frätningsskador.

Om du till exempel har stora slitningar på den skyddande emaljen på tanden så kan väteperoxiden fräta sönder dina tänder, går du till en tandläkare för att bleka tänderna kommer tandläkaren se detta och avråda dig från en blekning. Både hos tandläkare och för hemmabruk finns det även produkter som inte innehåller väteperoxid och dessa är skonsammare mot tänder och tandkött.

Föredrar du att bleka tänderna hemma rekommenderar vi följande

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder