GUIDE HUR DU BLEKER TÄNDERNA MED BIKARBONAT (BAKPULVER)

Missfärgningar på tänderna kan bero på flera olika saker som till exempel mycket kaffe- eller tedrickande men också av åldrande. Tänderna blir gulare ju äldre man blir. Störs man av dessa missfärgningar finns det metoder att ta till för att lösa problemet.

Tänderna kan till exempel få tillbaka sin naturliga färg genom vissa odontologiska behandlingar som omedelbart ger resultat. Tandblekning är ett exempel på en sådan behandling. Men att gå till tandläkaren och göra en tandblekning kan bli en mycket dyr process, och dessutom är det inte alla som blir helt nöjda med resultatet. Därför har det blivit allt vanligare att bleka sina tänder hemma med hjälp av olika medel vilket även kan kallas för att använda sig av huskurer.

Tandblekning bakpulver bikarbonatInledning

En metod som är relativt vanlig och omtalad och som vi ska förklara i den här artikeln är att bleka sina tänder med hjälp av bakpulver vilket fungerar genom att missfärgningar och beläggningar slipas bort. Bikarbonat är en av ingredienserna till bakpulver och det är också ett medel som allt fler idag använder till tandblekning.

Det fungerar på samma sätt som med bakpulvret, att emaljen slipas ner och därmed försvinner tändernas missfärgningar samt beläggningar. Detta eftersom bikarbonat, liksom salt, har en slipande effekt på tändernas emalj.

Att bleka tänderna med detta ämne görs alltså vanligtvis hemma med hjälp av bakpulver. Mellan tandblekning med bakpulver eller med bikarbonat är metoden med bikarbonat att föredra. Bikarbonat har nämligen en fördel gentemot bakpulver och det är att den är mer effektiv på att ta kol på bakterierna i munnen samt kan även reglera och stabilisera munnens PH-värde.

Föredrar du mer beprövade metoder rekommenderar vi dessa tandblekningsprodukter

VARUMÄRKE

Liten Logo Dentaworks

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

VARUMÄRKE

Dentway tandblekning recension logo

Certifikat från Trygg e-handel
Före- och efter bilder på användare
Rådgivande tandläkare som svarar på frågor

VARUMÄRKE

WhiteOne Logga

Över 100 000 nöjda kunder
Trygg E-handel certifierade
Alltid gratis frakt

STEG FÖR STEG

Vad behöver du?

För att bleka tänderna med bikarbonat behövs en matsked bikarbonat, fem droppar väteperoxid och några droppar vatten.

Blanda till en jämn pasta

Bikarbonat och väteperoxid blandas i en behållare tills det blir en jämn pasta. Vatten tillsätts endast om det behövs.

Applicera på tänderna

Sedan appliceras lösningen på tänderna och man låter den sitta i cirka fem minuter innan man noga sköljer munnen med vatten.

Du kan även använda tandborste för att sprida ut medlet

Det finns också dem som istället brer på lite bikarbonat på tandborsten och borstar försiktigt på Tandborste bikarbonattänderna. Tandblekning med bikarbonat kan ses som en ekonomisk och smidig metod för att snabbt få vitare tänder men vad som också är viktigt att komma ihåg är att bikarbonat inte är ett substitut för vanlig tandkräm. Genom att använda bikarbonat ges tänderna inte någon fluor som verkar för att bygga upp tändernas emalj och inte bryta ner den som bikarbonat har en tendens att göra.

Använd inte denna metod mer än 2-3 gånger i månaden

Det är därmed viktigt att observera att denna metod endast är lämplig att använda enstaka gånger som två till tre gånger i månaden då den annars lätt kan slita på tänderna samt irritera tandköttet. En annan sak som är viktig att observera är att man inte kan få ljusare tänder än sin naturliga nyans med bikarbonat. Det går alltså inte att få kritvita tänder om man inte föds med det.

Bikarbonat och citron/lime

Bikarbonat kan också användas i kombination med andra ingredienser i uppgift att bleka tänderna. Det Bikarbonat med citron för tandblekningfinns en huskur där bikarbonat tillsammans med citron/lime används. Då ska man ta en tesked bikarbonat och lägga på ett fat och sedan hälla över några droppar av citron/lime saften så att det blir lite krämigt.

Viktigt är dock att det inte blir för rinnigt. Sedan tas detta på en tandborste och sedan ska man borsta tänderna med ”krämen” i cirka två minuter innan man sköljer munnen med vatten. Istället för citron- eller limesaft kan även vanlig tandkräm användas.

Då tar man på tandkräm på tandborsten och sedan doppar tandborsten i lite bikarbonat innan man borstar tänderna i ett par minuter innan noga sköljning av munnen. Det finns inget som säger att den ena av dessa kombinationer skulle vara bättre än den andra.

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

Är detta en pålitlig metod?

Pålitlig metodDet man kan säga om denna metod, att bleka tänder med bikarbonat, är att den är väldigt billig, enkel, effektiv och ger ett snabbt resultat. Det är ingen tidskrävande process eller komplicerat ingrepp utan det är en metod som alla kan testa.

Att använda sig av bikarbonat istället för bakpulver ses också som ett mer fördelaktigt alternativ för den som vill prova på tandblekning hemma. Det som däremot är viktigt att veta om man vill testa att bleka tänderna med bikarbonat är att det ger en rätt annorlunda känsla än vanlig tandkräm. Smaken är dessutom relativt äcklig och det kan till och med göra ont i tänderna om man borstar de för hårt. Det gäller alltså att vara försiktig vid tandblekningar med bikarbonat.

Visst ger denna metod vitare tänder men brist på trovärdig och nödvändig information gör att huskuren ändå kan kännas lite osäker att använda sig av. Det finns till exempel ingen uttalad information om ifall man ska borsta tänderna med vanlig tandkräm efteråt eller hur detta påverkar själva tandblekningen.

Då tandblekning med bikarbonat räknas som en huskur finns det inga specifika instruktioner att gå efter. De instruktioner som finns kommer mer från tips och råd från personer som antingen själva har testat denna metod eller som hört det från någon annan som gjort det.

Det är också därför ovisst vad en längre tids behandling med denna typ av huskur har för effekt på tänderna och på dess kvalitet och naturliga balans. Denna aspekt är såklart en del i svårigheten med att avgöra om den här metoden för tandblekning är pålitlig eller ej.

Det handlar snarare om personerna som testat denna metod och om deras åsikter och erfarenheter kring huskuren. Det finns då lite olika sidor där en del anser att denna metod är jättebra och verkligen ger ett resultat så länge man är försiktig. Sedan finns den andra sidan som anser att det inte är värt att riskera att förstöra sina tänder på sikt. Det mest vettiga i det här läget är att läsa på och bilda sig en egen uppfattning.

Fördelar med tandblekning med bikarbonat

  • En av fördelarna med denna huskur för tandblekning är trots allt att missfärgningar och beläggningar på tänderna snabbt och smidigt slipas bort.
  • En mer tydlig fördel är dock att det ses som en billig metod som kan göras hemma och som inte kräver någon avancerad teknik för att snabbt få vitare tänder.
  • Man kan få bort hårda beläggningar med hjälp av den. Något som annars ibland kan verka omöjligt att få bort.
  • Ingredienserna är lätta att få tag på, du kanske till och med har dem i hemmet redan nu.

Nackdelar med tandblekning med bikarbonat

  • En nackdel med denna huskur är även att den endast tar bort ytliga beläggningar och missfärgningar.
  • Den är inte alls lika effektiv eller ger ett lika bra resultat som en professionell tandblekning.
  • Den suspekta smaken och konsistensen kan även ge en relativt obehaglig tandborstningsupplevelse.
  • Osäkerheten är allt för stor och riskerna för många för att se denna huskur som en vinnare när det gäller tandblekning. Att använda sig av bikarbonat för att bleka sina tänder enstaka gånger kanske inte är så farligt men att använda den kontinuerligt är inget att rekommendera.

Sammanfattande ord – Bör du använda denna metod?

Metod bikarbonatSummeringen blir därmed att tandblekning med bikarbonat är ett bra alternativ om man söker efter ett snabbt, billigt och effektivt sätt att få sina tänder vitare.

Däremot anses det inte som ett lika bra alternativ om man värdesätter kvalitet och trygghet framför ett fint yttre. Det är alltid bäst att utföra sådana här typer av behandlingar hos specialister som vet vad de sysslar med och hur de ska göra för att maximalt minimera riskerna.

Att utföra behandlingar på egen hand hemma medför alltid en del risker och ovisshet kring hur resultatet kommer att bli. Det kan också finnas en risk att man endast tillför mer skada än nytta, därför rekommenderas det alltid att utföra tandblekning hos sin tandläkare. Men om man ändå vågar och vill prova att bleka sina tänder hemma är denna huskur absolut värd en chans.

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder