GUIDE HUR DU BLEKER DINA TÄNDER

När bör jag bleka mina tänder, när bör jag inte göra det och vilka olika val av metoder och produkter finns det att göra inom tandblekning? Hur går det till att bleka tänderna hos tandläkaren respektive i hemmet och vilka metoder är mest skonsamma och naturliga för tändernas? Det finns många frågor som kan uppstå i samband med tandblekning.

Här guidar vi dig till tandblekning genom att besvara några av de vanligaste frågorna inom området.

 

Bäst enligt oss när du ska bleka tänderna

VARUMÄRKE

Liten Logo Dentaworks

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

VARUMÄRKE

Dentway tandblekning recension logo

Certifikat från Trygg e-handel
Före- och efter bilder på användare
Rådgivande tandläkare som svarar på frågor

VARUMÄRKE

WhiteOne Logga

Över 100 000 nöjda kunder
Trygg E-handel certifierade
Alltid gratis frakt

VARUMÄRKE

PRIS

PRODUKT

BETYG

KÖP & LÄS MER

Liten Logo Dentaworks

695 kr

Check Startkit

Dentway tandblekning recension logo

495 kr

Check Startkit

White one tandblekning recension logo

599 kr

Check Startkit

Stylingagenten tandblekning recension logo

499 kr

Check Startkit

Shy to buy tandblekning recension logo

899 kr

Check Startkit

NÄR BÖR JAG BLEKA MINA TÄNDER?

Blek missfargade tander

Ingen behöver egentligen bleka sina tänder. Att ha gula eller missfärgade tänder är som allra oftast helt ofarligt. Det är även en fråga om ålder många gånger. Det stora flertalet tycker dock att vita tänder är fint, och de flesta av oss vill gärna ha ett vitt och strålande leende. Att bleka tänderna kan därför göra mycket för vårt självförtroende och vår syn på oss själva. Det är denna ytliga aspekt av tandblekning som är den främsta anledningen till att man idag väljer att bleka sina tänder.

De flesta av oss kan bleka våra tänder utan några problem. Man bör förvisso vara beredd på vissa biverkningar, så som ilningar och isningar i tänderna. Din tandläkare kan ge dig råd om huruvida du är lämpad för tandblekning eller inte, samt vilken metod som är bäst för dig. Det finns dock andra metoder än blekning av tänderna för dig som vill få ett lite vitare leende. Hos tandläkaren kan du till exempel putsa dina tänder. Det tar bort ytliga fläckar från tänderna, så att de uppfattas som vitare och mer jämnfärgade. Vissa tandkrämer kan också göra tänderna lite vitare och ge dem mer lyster.

Resultatet av en tandblekning beror på flera olika faktorer: dina tänders grundfärg, vilken typ av missfärgningar eller gulnad du har på tänderna, hur länge dessa missfärgningar har funnits samt om du har skador eller många lagningar. Vidare påverkar också din munhygien, kost och val av metod och produkt resultatet. Om du röker och/eller snusar under tiden du bleker eller efter du har blekt tänderna påverkar det också resultatet.

Om du väljer att bleka dina tänder är det viktigt att du besöker tandläkaren innan. Det gäller även om du köper egna blekningsprodukter från till exempel internet. För att resultatet av tandblekningen ska bli så bra som möjligt bör du nämligen se till att du inte har karies eller hål i tänderna. Du kan dessutom be om att få ta bort tandsten och ytputsa tänderna för ett bättre och mer långvarigt blekningsresultat. Tandläkaren är specialist på tänder, och kan därför ge dig råd och svara på många andra frågor du har om tandblekning.

NÄR BÖR JAG INTE BLEKA MINA TÄNDER?

Undvik bleka tander

I vissa fall bör du avstå från att bleka tänderna. I några fall är det mer osäkert om tandblekningen kommer att påverka dig negativt eller inte. Rådfråga alltid din tandläkare innan du bleker dina tänder.

Var extra försiktig, eller undvik att bleka tänderna helt, om du:

  • Är gravid eller ammar
  • Har vissa tanddefekter, hål i tänderna, tunn emalj eller problem med ilningar och isningar i tänderna. Tandblekning kan försämra detta ytterligare
  • Röker eller snusar. Det är inte farligt att bleka tänderna om du röker eller snusar, men däremot löper du stor risk att inte få något bra resultat av tandblekningen, då cigaretter och snus är vanliga faktorer till gula och missfärgade tänder
  • Äter antibiotika eller andra starka mediciner

Om du är osäker på hur just du eventuellt kan påverkas negativt av tandblekning bör du i första hand rådfråga din tandläkare.

Varför bör jag inte bleka tänderna om jag är gravid eller ammar?

Det finns idag inga tillförlitliga studier på om det är farligt att bleka tänderna när man är gravid eller ammar. Just därför rekommenderas det att du avstår från tandblekning under tiden som du är gravid eller ammar.

Det finns alltså inga garantier på att barnet eller fostret inte påverkas av att du bleker tänderna. Risken som kan komma med tandblekning under graviditet eller amning handlar om de ämnen (till exempel väteperoxid) som vanligen används vid blekning av tänder. Om, och i så fall på vilket sätt, dessa ämnen skulle kunna nå fostret eller barnet är dock oklart.

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder

Vilka val av tekniker har jag om jag vill bleka mina tänder?

Du har många val av metoder och tekniker om du vill bleka dina tänder. Till att börja med ska du bestämma dig om du ska göra det hos tandläkaren eller på salong, eller om du ska göra det själv i hemmet med produkter du har köpt hem från till exempel internet. Det finns för- och nackdelar med båda valen. Efter detta ska du bestämma dig för vilken metod och teknik du ska bleka dina tänder med. Geler av olika slag är den vanligaste metoden, men vidare kan du välja mellan gel i tandskena, på remsor eller som lack. Du har också möjlighet att låta gelen tränga in i tanden med hjälp av laser eller plasmaljus. Det finns också tandkrämer med gel som bleker dina tänder. Även här kan du få goda råd och tips av din tandläkare.

På vår startsida kan du läsa mer om de olika metoder och tekniker inom tandblekning som finns i Sverige idag. Lite längre ned på sidan guidar vi dig även till hur tandblekning hos en tandläkare vanligtvis går till, samt vilka alternativ som finns.

Vilken blekningsmetod av tänder är mest naturlig och skonsam?

Det säkraste och mest skonsamma sättet att bleka tänderna på är att göra det hos en tandläkare. Tandläkare är ju specialister på tänder, och har därför krav på sig att använda så skonsamma produkter och metoder som möjligt. De kan dessutom rekommendera rätt tandblekningsmetod för just dina tänder och ditt behov. Blekning med tandskena anses generellt sett vara den mest skonsamma tandblekningsmetoden idag. Man bör dock vara medveten om att all sorts tandblekning påverkar tänderna och kan ge biverkningar av olika slag då det trots allt är en kemisk process.

Det finns vissa naturliga tandblekningsmetoder som du kan göra själv i hemmet utan att köpa dyra och osäkra produkter. Apelsinskal, Aloe Vera, jordgubbar och bakpulver är exempel på det. Du bör dock inte förvänta dig omedelbara eller jättestora skillnader med dessa huskurer, men det är kanske värt ett försök? Kom ihåg att vissa av dessa metoder även kan påverka dina tänder negativt, till exempel frätning av tänderna, om du använder dem i för stor utsträckning.

Att hålla god munhygien och äta bra är två andra faktorer som definitivt kan motverka gulnade och missfärgade tänder. Exempel på detta är fluor, ordentlig tandborstning, att använda tandtråd och att äta mycket selleri, morötter och äpplen. Undvik också för stora mängder rödvin, te och kaffe. För att undvika gula tänder och missfärgningar som mörka fläckar bör du även avstå från tobak och nikotin.

Ska jag bleka tänderna hemma eller hos en tandläkare?

Bleka tander emma
Bleka tander tandlakare

Frågan om man ska bleka tänderna hos tandläkare eller hemma är en vanligt förekommande sådan. Dels kan du ju på egen hand köpa hem produkter för tandblekning, läsa på instruktionerna och sedan göra det själv. Dels kan du gå till en tandläkare, och i samråd med denne bleka tänderna på plats eller få med produkter för tandblekning hem.

Hur du väljer att göra är upp till dig. Om du väljer att köpa hem egna produkter bör du dock vara medveten om att alla inte är medicinskt testade, och därför kan vara ohälsosamma, alla produkter recenserade på vår hemsida Grin.se är dock testade.

Många som bleker sina tänder själv i hemmet upplever goda resultat, och så länge du noggrant följer anvisningarna för produkten bör inga större problem uppstå.

Du kan välja mellan olika tekniker; tandkrämer, gel och skena, remsor eller penslar med mera. Detta är främst en fråga om smak, och vad som passar dig och dina behov bäst. Fördelen med att bleka tänderna på det här sättet är att du kan göra det precis när du vill, samt att det är betydligt billigare än att göra det hos en tandläkare.

Det säkraste valet om du ska bleka dina tänder är dock att göra det i samråd med en tandläkare. Du väljer själv om du vill göra det hos Folktandvården eller din privata tandläkare. Exakt hur det går till beror på vilken tandläkare du bleker tänderna hos, men vanligtvis har du två alternativ: bleka med gel och skena eller bleka med gel och laser alternativt plasmaljus. Det finns även några andra alternativ för dig som vill få bort missfärgningar från tänderna.

Bleka tänderna med skena hos tandläkaren

Om du ska bleka tänderna med gel och skena hos en tandläkare håller resultatet i upp till fem år.

Du gör först en vanlig undersökning, där tandläkaren försäkrar att du inte har karies eller hål i tänderna. Tandsten tas ofta bort och dina tänder putsas till ytligt. Därefter gjuter tandläkaren en skena som passar din mun, och i denna appliceras en blekningsgel.

Du tar sedan hem skenan. I fem till fjorton dagar (ibland lite längre) använder du skenan under dag- eller nattetid. Detta kommer du överens om med läkaren.

För att förebygga ilningar och isningar i tänderna rekommenderas det att du köper hem fluor som du sköljer munnen med regelbundet under tiden du bleker tänderna.

Inklusive efterkontrollen besöker du tandläkaren ungefär fyra gånger under denna period. Priset på detta varierar, men för båda käkarna får du räkna med att betala minst 3 000 kronor.

Bleka tänderna med laser eller plasmaljus hos tandläkaren

Ett alternativ till skenan är att bleka tänderna med gel och laser eller plasmaljus.

Fördelen med detta är att det går mycket snabbare och du ser resultat direkt, men metoden är också mer aggressiv och kan skapa skador på tänderna i samband med uppvärmningen.

Du behöver bara gå till tandläkaren en gång med denna metod. Även här görs först en vanlig undersökning, varpå tänderna putsas med pimpsten.

Därefter appliceras gelen med en pensel, och sedan aktiveras den med laser eller plasmaljus. Trots ett omedelbart resultat blir kanske inte tänderna så vita som du verkligen vill ha dem med denna metod.

För att uppnå ett sådant resultat behöver du göra ett återbesök och utföra proceduren igen. Tiden för denna metod ligger på cirka 30-90 minuter, och du får betala från 2 000 kronor och uppåt. Hållbarheten beräknas vara ett år eller lite mer.

Liten Logo Dentaworks

Dentaworks har en rad tandblekningsprodukter som har fått goda resultat i alla våra tester.

10 år i branschen
Störst utbud
Före & Efter bilder